Nihilismul

Categoria: Publicistica & Eseuri
Editura: Institutul European
Nihilismul
Criza a ratiunii pierdere a centrului decadenta a valorilor: nihilismul s-a infatisat cand cu propriul nume cand sub alte infatisari. Dar ce este propriu-zis nihilismul? De unde vine insa acest oaspete nelinistitor dupa cum il defineste Nietzsche care strabate de acum fiecare ungher al casei noastre si pe care nu il poate alunga nimeni? Prin intermediul unei analize istoricoconceptuale Franco Volpi se intoarce la radacinile fenomenului ii exemplifica manifestarea in gandirea secolului XX si pregateste o perspectiva situata dincolo de nihilism. Din Cuprins: Itinerarium mentis in nihilum. Pentru o istorie a conceptului si a problemei Turgheniev si paternitatea sa presupusa Nihilism romantism idealism Nihilismul in sens social si politic si provenienta sa franceza Nihilismul fara fundament al lui Max Stirner Nihilism anarhism poporanism in gandirea rusa Nihilism si decadenta la Nietzsche Nihilism relativism si dezvrajire in cultura crizei Nihilismul estetico-literar Nihilismul european in istoria fiintei: Heidegger si Nietzsche Dincolo de linia nihilismului: Jnger versus Heidegger Nihilism existentialism gnoza Nihilism teologie politica secularizare: Carl Schmitt Nihilism posthistoire sfarsit al istoriei: Kojeve Gehlen Tehnica si nihilism Nihilismul in Italia Dincolo de nihilism?.
Pret:31.21 lei

Cumpara: Nihilismul

Comunicare culturala si comunicare lingvistica in spatiul european

Categoria: Carti de specialitate
Editura: Institutul European
Comunicare culturala si comunicare lingvistica in spatiul european
Din cuprins: Lumea europeana ca unitate in diversitate Succesiunea si coexistenta focarelor culturale in spatiul european Comunicarea dintre limbi corolar al comunicarii dintre culturi Comunicarea interromanica Comunicarea intergermanica Interferenta influentelor lingvistice in spatiul european Comunicarea culturala prin traduceri. Este prima lucrare romaneasca extinsa care trateaza o suma de aspecte ce dau unitate Lumii Europene si reprezinta elementele ei caracteristice. Privita mai atent insa aceasta lume releva de fapt un aspect contradictoriu: pe de o parte o diversitate culturala si lingvistica insotita de vointa de a o mentine si pe de alta parte o unitate spirituala specifica insotita de tendinta de a o extinde. Fondul unificator care produce armonizarea spirituala a grupurilor etnice europene s-a realizat si se realizeaza prin comunicare inteleasa ca transfer de elemente (culturale si lingvistice) si ca circulatie a valorilor culturale avand drept rezultat o relativa omogenizare conceptuala intepretativa comportamentala. Desigur lucrarea nu vizeaza exhaustivitatea in cuprinderea problemelor si nici desavarsirea in tratarea lor dar reprezinta un mijloc de a orienta atentia asupra unui tip de fapte si asupra unui mod de a gandi despre ele.

Comunicare culturala si comunicare lingvistica in spatiul european

Valori ale romanilor 1993-2006

Categoria: Carti de specialitate
Editura: Institutul European
Valori ale romanilor 1993-2006
Din cuprins: Increderea institutionala – victima a tranzitiei postcomuniste Valori ale familiei in Romania si in Europa Statut social si valori parentale in socializarea copiilor Identitate si profil axiologic: identificari valorice la tineri in Romania Lucrarea reuneste un numar de studii care se apleaca asupra valorilor precum religiozitatea increderea institutionala valori parentale in socializarea copiilor etc. Termen polisemantic valorile reprezinta pentru psihologi ancore ce permit indivizilor sa se orienteze in lumea inconjuratoare. Pentru sociologi acestea sunt vazute ca interioare individului insa cu un important determinant social exprimat si totodata indus de catre norme obiceiuri si ideologii. Evolutiile acestor valori in perioada 1993-2006 ce fac obiectul acestor studii reusesc – asa cum si-au si propus autorii materialelor incluse in volum – sa infatiseze o parte a Romaniei contemporane asa cum este ea astazi. Fiecare dintre materialele incluse in volum cauta sa analizeze. Principiul general este acela de a fixa aceasta analiza intr-un context mai larg cel al comparatiei europene. Nu epuizam tematic sfera valorilor. Ar fi practic imposibil sa realizam acest lucru. Ceea ce facem este sa caracterizam dinamica inregistrata de Romania intre 1993 si 2006 in domenii relationate cu interesele noastre de cercetare.

Valori ale romanilor 1993-2006

Puterea blanda

Categoria: Carti de specialitate
Editura: Institutul European
Puterea blanda
Din cuprins: Natura schimbatoare a puterii Surse ale puterii blande americane Puterea blanda a celorlalti Exercitarea puterii blande Puterea blanda si politica externa a Americii Intr-o epoca in care scena politica internationala se contureaza ca un tumult de conflicte si aliante iar efectele globalizarii se dovedesc aproape imposibil de controlat Joseph S. Nye Jr. abordeaza din nou conceptul de putere blanda pe care il propunea la inceputul anilor ’90: puterea exercitata de catre o natiune prin cultura valori si ideologie prin contrast cu cea asociata constrangerii prin forta militara (puterea dura). Autorul american revine asupra acestei teme in urma evenimentelor de pe 11 septembrie 2001 si a Razboiului din Irak incadrand-o in spatiul teoretic al interdependentei una din abordarile cele mai influente in teoria contemporana a relatiilor internationale. Relevanta conceptului este ilustrata de amploarea utilizarii sale in ultimii ani atat in mediul academic cat si in cel politic. Intr-adevar am asistat la o avalansa de interpretari ale politicii mondiale prin prisma puterii blande: spre exemplu in contextul afirmarii prezentei Uniunii Europene pe arena internationala sau mai recent al sperantelor ca Administratia Obama va recupera capitalul de simpatie pierdut de Statele Unite in ultimii ani. Pentru comunitatea stiintifica romaneasca si pentru publicul larg aparitia volumului va reprezenta un veritabil eveniment editorial de natura sa contribuie si la dezvoltarea invatamantului de specialitate: volumul lui Joseph Nye va intra in mod cert in bibliografia de specialitate la facultatile de Stiinte Politice sau Relatii Internationale.

Puterea blanda

Zinzin

Categoria: Fictiune
Editura: Institutul European
Zinzin
Aceasta carte face parte din colectiaInoroga edituriiInstitutul European. Romanul Zinzin vorbeste despre destinul a trei femei in perioada comunista si in tranzitie. Inovatia romanului consta in tehnica scrisului in mai multe straturi de intelegere a scriiturii. Romanul poate fi citit ca o poveste ca un manifest politic impotriva incarcerarii omului intr-un destin fabricat de politicieni incompetenti si cinici sau ca un eseu filosofic despre lupta individului cu o soarta potrivnica si despre incapatanarea acestuia de a ramane liber si demn. Si nu in ultimul rand el poate fi citit ca o reteta de revigorare psihica prin exemplul celor trei eroine: acela de a cauta calea spre mantuire chiar si atunci cand totul se destrama in jurul lor.

Zinzin

Europa dupa Maastricht. Perspective americane si europene

Categoria: Carti de specialitate
Editura: Institutul European
Europa dupa Maastricht. Perspective americane si europene
O serie din cele mai interesante lucrari privind constructia si integrarea europeana in evolutia recenta grupind trei tematici esentiale: institutii actori politici europene. Lucrarile apartinind unor specialisti recunoscuti fac posibila o mai buna intelegere a principiilor de functionare ale UE in statele membre si candidate. Cartea este rezultatul unei conferinte organizate la Universitatea de la Washington in 1993. Scopul acestui proiect de natura interdisciplinara a fost de a analiza efectele dispozitiilor Tratatului de la Maastricht in ceea ce priveste dezvoltarea interna a Comunitatii Europene si a relatiilor externe dintre Comunitate si Statele Unite sau Rusia. Analiza este cu atit mai interesanta cu cit ea combina doua perspective diferite: europeana si americana in incercarea de a intelege procesul integrarii europene si provocarile pe care Tratatul de la Maastricht le-a adus evolutiei constructiei comunitare.Astfel potrivit coordonatorului acestei carti Paul Michael Lutzeler Tratatul de la Maastricht a avut ca efect crearea unei Uniuni Europene care desi nu este inca o uniune politica este mai mult decit o constructie economica. In acest studiu introductiv ne vom opri asupra citorva aspecte ale Tratatului de la Maastricht prezentind intr-o prima faza etapele constructiei europene pina la data semnarii Tratatului contextul istoric factorii interni si externi care au dus la adoptarea lui.

Europa dupa Maastricht. Perspective americane si europene

Criticismul retoric in stiintele comunicarii. Atelier pentru un vis

Categoria: Carti de specialitate
Editura: Institutul European
Criticismul retoric in stiintele comunicarii. Atelier pentru un vis
Din Cuprins: O istorie metodologica americana a domeniului stiintelor comunicarii O istorie alternativa a abordarilor calitative si critice ale fenomenelor comunicationale Alberto Gonzalez: Ghidul Edwin Black: Inceputul Criticismul neo-aristotelian: Forbes Hill Criticismul etic: Karlyn Kohrs Campbell Criticismul dramatic: Kenneth Burke Criticismul narativ: William F. Lewis Criticismul postmodern: Raymie McKerrow.

Criticismul retoric in stiintele comunicarii. Atelier pentru un vis

Demografie si societate

Categoria: Carti de specialitate
Editura: Institutul European
Demografie si societate
Aparitiile editoriale din domeniul Demografie si societate populatiilor sunt destul de rare la fel si interventiile publice ale specialistilor acestor domenii. Dar atatea cate sunt aceste interventii au in general un puternic impact aducand in prim plan o serie de avertismente semnificative plecand de la principalele date in ce priveste situatia demografica fie ea locala regionala sau mondiala. Pentru ca avertismentele specialistilor nu sunt pe deplin intelese orice nou volum care trateaza problematica populatiei este bine venit.

Demografie si societate

Tratat de intoxicatii acute. Intoxicatiile acute la copil

Categoria: Medicina
Editura: Institutul European
Tratat de intoxicatii acute. Intoxicatiile acute la copil
Din cuprins: Sindromul toxic pediatric Antidoturi Intoxicatia cu hidrocarburi Intoxicatia cu antihistaminice Intoxicatia cu ciuperci Intoxicatia acuta cu metale Intoxicatiile acute in Unitatea de Primire Urgente Literatura romaneasca de specialitate cuprinde unele monografii legate de intoxicatiile acute insa nu si o lucrare cuprinzatoare care sa trateze pe larg particularitatile intoxicatiilor acute exogene la copil. Necesitatea elaborarii acestei lucrari rezida in nevoia medicului pediatru si a medicului de familie de a cunoaste protocolul diagnostic si terapeutic adecvat fiecarei intoxicatii in parte. Numarul mare de copii cu diferite tipuri de intoxicatii (accidentale sau voluntare) internati in Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii din Iasi cel mai mare spital de profil din Romania motiveaza o data in plus elaborarea acestui tratat.

Tratat de intoxicatii acute. Intoxicatiile acute la copil

Istoria Europei Vol. 5

Categoria: Istorie
Editura: Institutul European
Istoria Europei Vol. 5
Aceasta carte face parte din colectiaSintezea edituriiInstitutul European.Din cuprins: Europa interbelica Apogeul in timpul Razboiului Rece Europa de Est intre anii ’50-’70 Spre Europa statelor independente Civilizatia europeana la sfarsit de mileniu. In aparenta tratatele care pun capat primului razboi mondial pecetluiesc definitiv soarta continentului european. Pe ruinele imperiilor autoritare si autocratice democratia pare sa se instaureze peste tot fie sub forma republicii dupa modelul francez fie a monarhiei constitutionale dupa modelul englez. In realitate razboiul a introdus in Europa fermentii dezechilibrului care fac ca ruperea de universul acelei Belle Epoque sa fie mult mai profunda si definitiva decat si-o inchipuiau europenii. Mutatiile de ordin economic politic institutional mental si chiar estetic provocate de marile traumatisme din 1914-1918 vor cantari greu in evolutia continentului. Acestea actioneaza mai intai prin deprecierea modelului de democratie liberala careia i se opune curand o noua forma de stat autoritar aparut din noile realitati. In varianta sa comunista sau fascista acesta se dezvolta profitand de crizele care zguduie Europa si care pentru multa lume reprezinta o mostenire a primului conflict mondial. Ambele pretinzand ca se trag din democratia liberala provocand in schimb puternice miscari care se opun pericolului pe care ele il reprezinta comunismul si fascismul duc intre cele doua razboaie o lupta indarjita unul impotriva celuilalt. Dar principala victima a infruntarii dintre ele este democratia aflata in regres considerata drept un regim vlaguit si invechit depasit de noile probleme pe care le ridica continentul. Iar inlocuirea sa pare sa si-o asume un fascism care in mod hotarat are vantul in pupa. Nimic nu pare sa se opuna ascensiunii nazismului hitlerist in ciuda tratatelor si principiilor de drept intreprinde la sfarsitul anilor treizeci cucerirea unui intreg continent supus curand asprimii si atrocitatii impasibile ale unei bazate pe rasism apoi pe genocidul. Inca o data realizarea unificarii continentului european trece printr o cucerire hegemonica ce impune o dominatie necrutatoare care are la baza imbinarea tehnicii moderne cu intoarcerea la barbarie. Pentru a scoate Europa din cosmar nu va fi nevoie de nimic altceva decat de un al doilea razboi mondial.

Istoria Europei Vol. 5