Istorii marginale ale artei Feministe

Categoria: Arta & Design
Editura: Vellant
Istorii marginale ale artei Feministe
Istorii Marginale ale Artei Feministe este prima carte publicata in Romania dedicata teoriilor si practicilor feministe in arta contemporana din Europa de Est. Autoarea urmareste contextele socio-politice si culturale din teritoriile acestui areal precum si mecanismele ideologice care au format discursuri specifice intersectate diferit cu paradigma de gen si problematicile feministe inainte si dupa 1990. Marginalitatea este privita atat ca realiate care trebuie asumata cat si ca efect al microistoriilor orientate catre depasirea manierismelor dihotomice de tip Est/Vest marginal/periferic.
Pret:20.87 lei

Cumpara: Istorii marginale ale artei Feministe

Mancarea si ritualul mesei

Categoria: Arta & Design
Editura: Monitorul oficial
Mancarea si ritualul mesei
Cartea examineaza cu atentie ritualurile obiceiurile si simbolismul mesei din mituri si Sfanta Scriptura recurente in reprezentari alegorice in naturi moarte si scene de gen. O importanta deosebita o au obiectele specifice de mobilier autoarea analizand functia lor intr-un ceremonial bine codificat. Intr-o sectiune separata a lucrarii sunt descifrate semnificatiile simbolice ale unor produse alimentare si bauturi precum sampania ardeiul iute absintul semnificatii cunoscute artistilor din trecut astazi aproape uitate.

Mancarea si ritualul mesei

Desenul – ghid practic

Categoria: Arta & Design
Editura: Teora
Desenul - ghid practic
Desenul – ghid practic O metoda progresiva de a invata singur. De la primele trasaturi de condei la crochiuri umbrite: volume forme perspective chipuri maini personaje intregi caricaturi si decoratiuni efectele miscarii si compozitia unui ansamblu. Mai mult de 200 de desene explicate simplu. Regulile de aur ale compozitiei. Natura moarta portretul caricatura. Jocul de umbre si lumini perspectiva miscarea. Arta desenului la indemana dumneavoastra!

Desenul - ghid practic

Lemn. Biserici din nordul Olteniei

Categoria: Arta & Design
Editura: Asociatia 37
Lemn. Biserici din nordul Olteniei
Oltenia este zona cu cea mai mare densitate de biserici de lemn din Romania si cu toate acestea ele nu au facut nicicand obiectul unor prezent ari de felul celor care au facut cunoscute bisericile maramuresene. Analizate in cadrul restrans al specialistilor ori inventariate in listele de patrimoniu adesea incomplete bisericile Olteniei prin infatisarea si dimensiunile lor nu fac parte din categoria monumentelor marketabile in acceptiunea curenta a obiectivului cultural-turistic. Fara a nega aceasta evidenta (bisericile din Oltenia nu au tinuta celor din Transilvania (ori Maramures) nu am optat pentru prezentarea monografica a celor mai frumoase biserici din cele doua judete. Fiecare excursie de documentare ne-a aratat ca nu ansamblul este cel care da masura valorii monumentului ci mai degraba detaliul fie ca acesta inseamna o fereastra suie un portret de bonjurist ori un pomelnic scris de mai multe maini. Valorificarea acestor monumente s-a facut prin prisma detaliului relevant acele piese unice de arhitectura pictura si mobilier. Albumul evita forma traditionala a monografiei si prezentarea monumentelor individual ori cronologic ca in cadrul unei abordari clasice de manual. Textul este accesibil nu abuzeaza de detalii tehnice ultra specializate si se tine departe de jargonul studiilor stiintifice. Prezentarea bisericilor din Oltenia de nord intr-un album este o noutate pentru tiparul dedicat patrimoniului romanesc. Lucrarea este relevanta prin prezentarea unui segment important al patrimoniului national si local nedocumentat pana in prezent intr-o lucrare de asemenea anvergura. Albumul detine si rolul de documentare al unui patrimoniu aflat intr-o stare de conservare precara pentru unele monumente reprezentand poate clasarea dinaintea unei deteriorari grave iminente.

Lemn. Biserici din nordul Olteniei

Maric de la Bacau

Categoria: Arta & Design
Editura: Vicovia
Maric de la Bacau
Pictor de suflet romanescDaca este adevarat ca vesnicia s-a nascut la sat pot spune cu indreptatita judecata a valorilor ca badita Ioan Maric apartine stirpei rare de artisti care s-au priceput si invrednicit sa desluseasca tainele acestei vesnicii spre a ni le restitui in imagini menite sa populeze generos memoria noastra afectiva iscodind la randul lor catre nobletea vesniciei. Dovedind din frageda varsta pasiunea si ravna autodidactului apoi calauzit spre taramurile performantei de catre eminentul pictor moldav Ilie Boca de la care va fi deprins poate instinctul cromatic dar si lectia aspra a perseverentei badita Maric a urcat binisor treapta cu treapta cu discreta dar invulnerabila iscusinta aflandu-si astazi un indiscutabil statut de reprezentant de frunte al artei naive inchinata satului romanesc. un soi de histrionism popular ce reuseste sa te cucereasca de indata ce ai pasit in universul panzelor sale.Inrudita uneori cu umorul mucalit al unor personaje desprinse parca din scrierile lui Ion Creanga si Anton Pann alteori cu pitorescul cu stranietatea jucausa si cu mariajul dintre simplitatea si adancimea talcurilor poeziei lui Marin Sorescu arta lui Ioan Maric tinde sa ridice si ea rasul nostru din zona primitiv fiziologica spre o altitudine de sorginte eshatologica. Umorul sau ne contamineaza camarile inimii cu o veselie paradisiaca dupa chipul si asemanarea atmosferei din aceste tablouri unde oamenii si vietuitoarele din ograda isi imprumuta in mod reciproc indeletniciri atitudini si reactii de un haz adeseori devastator insotite insa de o secreta armonie ori de acea straveche propensiune a sufletului romanesc catre buna convietuire si spre alungarea uratului prin puterea acestui ras sanatos si inteligent capabil sa survoleze raul si platitudinea sau barierele rigide ale realitatii.- Iulie 2010 Ion PARHON

Maric de la Bacau

Glenn Miller Mari cantareti de Jazz si Blues Vol. 5

Categoria: Arta & Design
Editura: Litera
Glenn Miller Mari cantareti de Jazz si Blues Vol. 5
Colectia Mari cantareti de jazz si blues cuprinde 20 de carti + CD – 13 cantareti de jazz si 7 de blues. Printre renumitele piese muzicale incluse in colectia de CD-uri se regasesc hiturile: When the Saints Go Marching In A Tisket – A Tasket Miss Martha King Summertime Chattanooga Choo Choo. Cartea prezinta viata si a activitatea discografica a fiecarui cantaret fotografii portret si bineinteles lista melodiilor cu mentionarea duratei fiecarei piese muzicale. Mai mult volumele dedicate cantaretilor de blues cuprind o scurta istorie a bluesului impartita pe cele 7 aparitii. In istoria sa de peste o suta de ani jazzul a suferit numeroase transformari si s-a divizat in diverse stiluri cu semnificatii diferite devenind astfel unul dintre cele mai controversate genuri muzicale din toate timpurile. Blues-ul isi are originea in sudul Statelor Unite din perioada imediat urmatoare Razboiului de Secesiune cand populatia de culoare si-a capatat libertatea devenind cel mai cantat povestit si adulat gen muzical din istoria muzicii. Cuprins: 1. Moonlight Serenade (3’22”) 2 . Little Brown Jug (2’49”) 3. In The Mood (3’32”) 4. Indian Summer (3’13”) 5. Ciribiribin (3’19”) 6. Stardust (3’20”) 7. Tuxedo Junction (3’26”) 8. Polka Dots And Moonbeams (2’46”) 9. Pennsylvania 6-5000 (3’14”) 10. Beat Me Daddy Eight To The Bar (3’25”) 11. A Nightingale Sang In Berkeley Square (3’35”) 12. Sun Valley Jump (2’57”) 13. Perfidia (3’16”) 14. Chattanooga Choo Choo (3’16”) 15. A String Of Pearls (3’12”) 16. Moonlight Cocktail (3’16”) 17. When Johnny Comes Marching Home (3’07”) 18. American Patrol (3’17”) 19. Ive Got A Gal In (Kalamazoo) (3’14”) 20. That Old Black Magic (3’02”)

Glenn Miller Mari cantareti de Jazz si Blues Vol. 5

Maya

Categoria: Arta & Design
Editura: Ullmann Publishing
Maya
Sunken cities in the jungle and towering temple pyramids reflect only a small portion of our knowledge about Mayan culture. This fascinating people achieved the landmarks of an advanced civilization – such as a highly developed writing system and densely populated cities earning them a place among the greatest civilizations in the world. However this period represents just one phase in the history of the Mayan culture which extends over thousands of years. Our knowledge of Mayan life has increased dramatically in recent decades. As a result specialists from a wide range of disciplines have contributed to this book in order to represent all of the latest research on the Maya. The contributions included in this magnificent volume range from the origins of Mayan culture all the way to modernity giving insight into everyday life and religion as well as the artistic accomplishments and intellectualabilities of this important culture.

Maya

Manastiri si biserici din Romania (versiunea limba franceza)

Categoria: Arta & Design
Editura: NOI Media Print
Manastiri si biserici din Romania (versiunea limba franceza)
Romanii au cautat intotdeauna in vremurile grele un sprijin in biserica poate si de aceea au dorit sa ofere bisericii realizari cu care sa se mandreasca peste timp. Albumul infatiseaza cele mai remarcabile realizari ecleziastice ale Romaniei unele din ele renumite in intreaga lume manastirile din Nordul Moldovei Curtea de Arges Cozia Tismana Sinaia Cernica si multe altele.

Manastiri si biserici din Romania (versiunea limba franceza)

Fenomenul englez (II)

Categoria: Arta & Design
Editura: Paralela 45
Fenomenul englez (II)
Fenomenul englez este socotit de critica de specialitate cartea cea mai reprezentativa a profesorului Dragos Protopopescu si una dintre cele mai importante lucrari de exegeza romaneasca in domeniul literaturii straine.Continuand seria inceputa in 1925 prin Pagini engleze cartea de fata (al carei prim volum a fost publicat in 1996 la Editura Grai si suflet – Cultura Nationala) reprezinta momentul deplinei maturizari a autorului. Retin in mod special atentia paginile dedicate Marelui Will si anume capitolul Miracolul shakesperian urmat de un post-scriptum cu titlul semnificativ – Hamlet. Celelalte studii ce reconstituie itinerarul literaturii engleze de la romantici pana in primele decenii ale secolului XX evidentiaza capacitatea de sinteza a autorului si subtilitatea de a explora traditia prin raportare la innoirile sesizate in spatiul cultural britanic si nu numai. Daca mai luam in considerare si maniera de abordare a subiectului ca fiind una extrem de originala putem spune pe drept cuvant ca retiparirea acestei carti la aproape trei sferturi de veac de la editia princeps este un adevarat act de cultura.

Fenomenul englez (II)